Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Schietmotten vangen

  •  
08-08-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
249 keer bekeken
  •  
david_lamp_Ankeveen_3jun2014.JPG
De Tricoptera, oftewel de schietmot, doet sterk denken aan een nachtvlinder maar ze zijn het niet. De schietmot is vooral 's nachts actief bij waterrijk gebied, vrij donker van kleur en vouwt, in tegenstelling tot de nachtvlinder, de vleugels in rust dakvormig over het achterlijf. De vleugels zijn ook niet beschubd, zoals bij vlinders, maar behaard. De schietmot is een insectensoort die veel voorkomt maar nooit helemaal goed gedetermineerd is.
Larve
De larven van de schietmot zijn misschien wel bekender dan de volwassen variant: de kokerjuffer. De larf ontwikkeld zich in het water en bouwt zeer bijzondere kokertjes om in te schuilen. De kokers kunnen uit plantenmateriaal en/of overblijfselen van waterdieren bestaan, maar ook uit zandkorrels en kiezelsteentjes en allerlei combinaties van materialen. Er zijn ook soorten die vangnetten in het water bouwen.
Boek
Ecoloog David Tempelman van Grontmij concentreert zich op de volwassen variant en is bezig met het determineren van alle soorten van de schietmot. In samenwerking met Maria Judith Sanabria, Koen Lock, Casper Zuyderduyn en Bram Koese werkt hij aan het boek 'Schietmotten in de Benelux' dat in 2015 moet verschijnen.
Een nachtelijke reportage vanuit de Ankeveensche plassen op zoek naar de verschillende soorten van de schietmot.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.