Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Schol en kabeljauw verlaten warme Waddenzee

  •  
05-12-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
58 keer bekeken
  •  
schol_13.jpg

© Verstopte schol - Fotograaf: petjoe

De schol en de kabeljauw vinden het water van de Waddenzee te warm en zoeken hun heil elders. Uit een vergelijking van onderzoek tussen 1972 en 2014 blijkt dat deze vissen althans in het Duitse deel van de zee veel zeldzamer zijn geworden.
Andere diersoorten houden juist van warmer water en nemen dus in aantal toe. Zo komen de zeetong, de strandkrab en de zwemkrab tegenwoordig vaker voor. De verschillen worden rechtstreeks bepaald door de klimaatverandering. Een Duitse zeebiologe schrijft over de wijzigingen door de opwarming van het water in het blad Estuarine, Coastal and Shelf Science.
Het onderzochte gebied heet de Jadeboezem. Het is 160 vierkante kilometer groot en een zeearm in de Noordzee tussen de Dollard en de rivier de Weser. Het gebied geldt als een kraamkamer voor vissoorten.
Bron: ANP

Meer over:

schol, vis, kabeljauw
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.