Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Scholeksters op het dak? Meld ze!

  •  
29-03-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
275 keer bekeken
  •  
Scholekster

© Fotograaf: RWillemsen

Scholeksters verruilen hun eigenlijke broedgebied langs de kust en in de weilanden steeds vaker voor platte daken van gebouwen. Je moet dan ook niet gek opkijken als het op bedrijventerreinen wemelt van de scholeksters. Vooral  platte daken waar grind of kiezelsteentjes op liggen zijn favoriet bij de scholekster, want zo vallen hun zwart/bruin gespikkelde eieren niet op. Het is waarschijnlijk dat scholeksters steeds vaker voor de stad kiezen omdat daar broeden vaker tot succes leidt, maar zeker weten doen vogelonderzoekers dat niet.
Een paar van die onderzoekers zijn een project gestart om de in bebouwde gebieden broedende scholeksters een handje te helpen. De scholekster is de afgelopen decennia snel in aantal afgenomen en kan daarom wat extra hulp goed gebruiken, vooral tijdens het broedseizoen in de stad. Als een paartje eens in de drie jaar een jong groot brengt is dat voldoende om de populatie op peil te houden. Het broeden op daken is  ook niet zonder risico: jongen kukelen, wanneer ze nog niet kunnen vliegen, makkelijk van het dak af als er geen opstaande rand is, of komen in een regenpijp terecht waarna ze verdrinken of stikken. Ook het ontbreken van schaduw kan in de hitte tot verdroging leiden. 
scholeksters op het dak

© Scholeksters op plat dak. Foto: Rafael Martig

Scholeksters op zonnepanelen op een plat dak in Delft. Foto: Rafael Martig 
De Stichting Onderzoek Scholeksters (SOS) wil graag in kaart brengen waar scholeksters op daken aan het broeden zijn. Het broedseizoen staat op punt van aanbreken dus de komende weken is het de tijd om ze te op daken aan te treffen. Door alleen al aan dit onderzoek mee te doen help je de scholekster enorm! Het is voor het onderzoek erg nuttig om waarnemingen over het nest, de eieren en jongen te ontvangen. Je kunt je waarneming doorgeven op scholeksterophetdak.nl .

Meer over:

scholekster
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.