Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Schoonmaken Berkel duurt twaalf dagen

  •  
23-11-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
dode vis_ljmvanmierlo

© Foto: ljmvanmierlo

Het schoonmaken van de Berkel in de Achterhoek gaat twaalf dagen duren. De Berkel raakte begin deze maand vervuild doordat afvalwater van zuivelfabriek FrieslandCampina in het riviertje stroomde. Dat gebeurde na een breuk in de persleiding bij Lochem. Vele duizenden vissen bezweken.

Uitgebaggerd

Waterschap Rijn en IJssel sloot enkele kilometers van de rivier af om daar het vervuilde water vast te houden. Uit onderzoek is gebleken dat in dit afgesloten deel een sliblaag op de bodem is ontstaan, die veel zuurstof aan het water onttrekt. Ook het water is niet schoon. Daarom wordt het hele traject uitgebaggerd.
Voor het baggeren is een speciaal schip nodig. Omdat de waterstand nog steeds extreem laag is, wordt vanaf vrijdag water aangevoerd uit het Twentekanaal. Maandag begint het baggeren.

Schoonmaken

Het opgezogen water en het slib worden gedumpt in een depot van Rijkswaterstaat. Daar is eerder ook vervuild Berkelwater opgevangen. Over het schoonmaken van het depot wordt nog overlegd, aldus het schap.
Of de maatregelen voldoende zijn voor herstel van de bijzondere flora en fauna in en langs de Berkel blijkt pas volgend voorjaar.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.