Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Shell aangeklaagd voor explosie en giflekkage bij Moerdijk

  •  
01-03-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
60 keer bekeken
  •  
shell
Olie- en gasconcern Shell wordt aangeklaagd voor een grote explosie in de fabriek in Moerdijk in 2014. Behalve voor de ontploffing is het bedrijf ook gedagvaard voor de lekkage van het giftige ethyleenoxide van november 2015 tot en met januari 2016 in Moerdijk. Het Openbaar Ministerie heeft dat vrijdag bevestigd naar aanleiding van een bericht van Het Financieele Dagblad.

Explosie

Op 3 juni 2014 explodeerde een reactor van de fabriek in Moerdijk door een onverwachte reactie tussen stoffen. De reactie veroorzaakte meerdere ontploffingen en er volgde een grote brand. Door de calamiteit raakten twee mensen gewond. De schade liep in de miljoenen. De Onderzoeksraad voor Veiligheid concludeerde na onderzoek dat het bedrijf te weinig oog had voor de risico's.

Lekkage kankerverwekkende ethyleenoxide

Eind januari 2016 ontdekte Shell Moerdijk een lekkage van het gevaarlijke en kankerverwekkende ethyleenoxide. Doordat per ongeluk een afsluiter was blijven openstaan was vanaf 21 november 2015 27,7 ton van de giftige stof in de lucht terecht gekomen. In dit geval concludeerde de Onderzoeksraad dat het bedrijf fouten maakte bij de inschatting van de veiligheidsrisico's. De maatregelen om een ongeplande uitstoot te voorkomen en te detecteren, waren niet voldoende.
De strafzaak tegen Shell voor de calamiteiten in Moerdijk dient op 14 en 16 mei bij de rechtbank in Den Bosch. Eerder op vrijdag werd bekend dat het OM ook bezig is met een zaak tegen Shell wegens omkoping bij de exploitatierechten van een olieveld voor de kust van Nigeria.
Bron: ANP

Meer over:

shell
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.