NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Simpele eekhoornbrug

  _K7_1092.jpg

  In Amsterdam kunnen eekhoorns tegenwoordig veilig van het Amstelpark naar het Amsterdamse bos oversteken: over een simpele touwbrug!

  De eekhoornbrug werd drie jaar geleden aangelegd op initiatief van stadsecoloog Geert Timmermans. Er werden tot dat moment veel eekhoorns platgereden op de Europaboulevard.

  Het werkt!
  'Sinds de brug in de boomtoppen hangt worden er geen dode eekhoorns meer gevonden', meldt een opgetogen Timmermans in onze uitzending. En ze zitten er nog wel degelijk, aan weerszijden van de boulevard. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het stage-onderzoek van Armel Brinkman. Hij studeert toegepaste biologie aan de Vilentum Hogeschool in Almere. Voor zijn stage onderzocht hij 'haarvallen' in de bossen aan weerszijden van de boulevard. Door PVC-buizen op te hangen met dubbelzijdig tape aan het plafond, kan hij haren verzamelen van de eekhoorns die op de nootjes in de buis afkomen. 'Op die manier krijgen we een goed beeld van de activiteit van eekhoorns in het bos.'

  Dure brug in Den Haag
  Vorig jaar ontstond in Den Haag de nodige commotie over een eekhoornbrug die Clingendael met het Haagse bos verbindt. Het kunstwerk van net veertig meter lengte kostte maar liefst anderhalve ton. Dat het ook eenvoudig kan bewees Amsterdam. Daar werd ruim driehonderd strekkende meter brug aangelegd voor net dertig duizend euro. Maar belangrijker dan het geld is de wettelijke verplichting om iets voor de eekhoorns te doen, benadrukt Timmermans. 'Volgens de Flora en Faunawet moeten we eekhoorns beschermen.' Punt.

  Meer eekhoorns
  Speel onze eekhoornquiz en test je kennis.

  Woon je in een gebied waar eekhoorns voorkomen? Bekijk dan hoe je je eigen tuin geschikt maakt voor deze prachtige dieren: eekhoornvriendelijke tuin.

  Bekijk de mooiste eekhoornfoto's op onze fotopagina.

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media