Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Sjouwen met zaad

  •  
16-10-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
148 keer bekeken
  •  

Fragment van 0:50 - 4:10

In de herfst zijn bomen en planten druk bezig met de voortplanting door hun zaden te verspreiden. Dieren worden daarbij ingeschakeld als hulptroepen.

Bessen

Bessen bijvoorbeeld, lokken vogels door hun opvallende kleur. Vroege bessen zijn vaak rood of oranje, zodat ze mooi contrasteren bij het groene blad. Latere bessen zijn vaker blauw of zwart, waardoor ze beter opvallen tussen de geel wordende bladeren. Voor veel vogels is het nu één grote bessenschranspartij. En wat erin gaat, moet er ook weer uit, waardoor de zaadjes op de gekste plekken terechtkomen.

Mierenbroodje

Sjouwen grote grazers onwetend met zaden rond, mieren doen dat héél bewust. Niet dat ze geïnteresseerd zijn in de zaadjes zelf, maar aan veel zaden kleeft een klein wit bolletje: een mierenbroodje, en daar zijn mieren dol op. Mieren slepen gemiddeld  twee meter met zo’n zaadje, maar sommige mierensoorten overbruggen wel 20 meter. De mieren slepen het zaad mee het nest in, en verorberen daar het mierenbroodje, dat boordevol voedingsstoffen zit. Het zaad wordt als grofvuil buiten het nest gezet en kan daar ontkiemen. Er zijn in ons land zo’n 200 plantensoorten die op deze manier de hulp van mieren inzetten om zich voort te planten.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.