NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Slachthuis voorlopig niet uitgebreid

  varken_slachthuis_02.jpg
  Fotograaf: MargeetS

  Het omstreden slachthuis in het Belgische Tielt kan voorlopig niet uitbreiden. ,,Daarvan kan niet direct sprake zijn’’, laat de woordvoerder van de Vlaamse minister van Dierenwelzijn Ben Weyts dinsdag weten.

  Misstanden

  Weyts legde het slachthuis donderdag direct stil nadat er gruwelijke misstanden waren vastgesteld. Momenteel wordt bekeken onder welke voorwaarden het weer open kan gaan. ,,We zijn het voorstel van het slachthuis aan het bestuderen en gaan dat laten afhangen van het dierenwelzijn. Bijvoorbeeld een inspecteur die daar verantwoordelijk voor is’’, aldus de zegsman.

  Overigens gaat de provincie over de bouwvergunningen. Als daar beroep tegen wordt aangetekend, komt de uitbreidingskwestie op tafel bij Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Joke Schauvliege.

  Uitbreiden

  Dierenwelzijnsorganisaties reageerden geschokt op de plannen van het slachthuis om de slachtcapaciteit met een miljoen varkens per jaar op te schroeven. Nu worden er nog anderhalf miljoen varkens per jaar geslacht. ,,Als die plannen groen licht krijgen van de overheid zou er zowat om de zes seconden een varken geslacht worden. Dat is complete waanzin. In die omstandigheden kan het dierenwelzijn onmogelijk gegarandeerd worden'', stellen de dierenrechtenactivisten Robert Molenaar (Animal Rights) en Michel Vandenbosch van de Belgische organisatie GAIA.

  Bij de directie van de Debra-Group, moederbedrijf van de slachterij, was dinsdag niemand bereikbaar voor commentaar. Vorige week bracht Animal Rights beelden naar buiten van medewerkers die de varkens zwaar mishandelen. Het vlees werd ook door Nederlandse keurslagers verkocht. Om welke slagers het gaat wil de keurslagersorganisatie niet zeggen. Ook de omvang van het slachtschandaal is in ons land is onbekend.

  Camera's

  Om dit soort misstanden zo veel mogelijk te voorkomen, moeten in alle Nederlandse slachthuizen camera's komen. De bedrijven zouden de toezichthouder voor de sector, de NVWA, toegang moeten geven tot de beelden. Dat zei verantwoordelijk staatssecretaris Martijn van Dam dinsdag in de Tweede Kamer. Hij sluit niet uit dat hij het ophangen van camera's juridisch gaat afdwingen. Hij hoopt echter dat de bedrijven het vrijwillig doen, en wijst daarbij op de huidige maatschappelijke druk.

  Klokkenluiders

  Een ander plan komt van de Rotterdamse zakenman Ed Albers. Eventuele klokkenluiders die misstanden in Nederlandse slachterijen naar buiten brengen, kunnen rekenen op een beloning. Ed Albers looft 3000 euro uit aan (oud-) medewerkers van slachthuizen die ,,gedegen berichten over misstanden'' naar buiten brengen via de stichting Varkens in Nood.

  Bron: ANP

  Geplaatst in: Nieuws