Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Slangenarend popelt aan de grens

  •  
01-09-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
221 keer bekeken
  •  
Slangenarend_Thomas_van_der_Es

© fotograaf: Thomas van der Es

Ze worden steeds vaker gezien in de zomer in Nederland: jonge slangenarenden. Afgelopen zomer is er ook een bij het Naardermeer gesignaleerd. 

Nieuwe roofvogel voor Nederland

Na de visarend en de steppekiekendief zou dat volgens kenners wel eens de volgende roofvogel kunnen gaan worden die hier gaat broeden. Maar het meest noordelijke broedgeval in onze regionen is nog onder Parijs. Hoe lang duurt het nog voor we het eerste broedgeval in Nederland gaan meemaken?

Zeven slangenarenden

De afgelopen drie maanden hebben net over de grens, op een militair oefenterrein met veel natte heide in de buurt van het Belgische Wuustwezel, zeven slangenarenden gezeten. De heide daar vormt een gedekte tafel voor de roofvogels, want het barst en van de adders, het hoofdvoedsel van de slangenarend.
slangenarend_will

© De slangenarend heeft een beetje een uilachtige kop en grote gele ‘priemende’ ogen. Fotograaf Will

Slangenarenden leven vrijwel uitsluitend van reptielen. Deze worden gezocht door vrij langzaam boven open gebieden te zweefvliegen met hangende poten en een naar beneden gerichte kop.
slangenarend_ingtothemar

© Jagende slangenarend - Fotograaf ingtothemar

Omdat de door hen bejaagde prooidieren 's winters niet voorhanden zijn, trekken slangenarenden in de herfst naar het zuiden. De soort overwintert ten zuiden van de Sahara.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.