Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Slimme energienetten

  •  
10-02-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Je elektrische auto opladen met stroom van je zonnepanelen en een wasmachine die alleen draait als het waait. Smart grids of slimme elektriciteitsnetwerken moeten de vraag naar energie beter kunnen afstemmen met het aanbod en de beschikbare capaciteit. Volgens Frits Verheij, smart grid expert bij adviesbureau KEMA zijn slimme netwerken noodzakelijk als we toe willen naar een duurzame decentrale energievoorziening. Met name de ontwikkeling van de elektrische auto kan daarin een bepalende rol spelen. Volgens Verheij is Nederland in de wereld koploper op dit gebied.
Dinsdag 7 februari werd bekend dat Minister Verhagen van Economische Zaken 16 miljoen euro steekt in voor de aanleg van slimme elektriciteitsnetten. Het gaat om voor twaalf projecten verspreid door heel Nederland. Zo worden in Den Haag in een gebouw met driehonderd appartementen warmtepompen, wasmachines en koelkasten slim aangestuurd en worden in Nieuwegein elektrische taxi’s opgeladen met lokaal opgewekte energie.
In het Groningse wijk Hoogkerk loopt al meer dan een jaar het eerste experiment ter wereld met een smart grid. In de proef zijn 25 woningen met elkaar verbonden en uitgerust met microwarmtekrachtkoppeling, hybride warmtepompen, slimme energiemeters, zonnepanelen, elektrisch vervoer en slimme huishoudelijke apparatuur. Gezamenlijk vormen deze woningen een slim energiesysteem. Het project is onder andere uitgevoerd door TNO en energiekennisbedrijf KEMA.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.