Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Smeltende ijskappen

  •  
04-10-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
441 keer bekeken
  •  
poolijs ijskap ijs Antartica

© Bron Pixabay

Een belangrijke factor bij de zeespiegelstijging is het tempo waarin de ijskappen op de Noordpool en de Zuidpool afsmelten. Geoloog Peter Bijl van de Universiteit Utrecht doet onderzoek naar de rol van oceaancondities bij de veranderende grootte van de Antarctische ijskap in warme perioden uit het verleden. Met deze kennis kan het smelten van ijskappen in de toekomst nauwkeuriger voorspeld worden.

Stabiliteit

De mate van zeespiegelstijging in de toekomst kan niet met zekerheid worden vastgesteld, ook niet in projecties zoals die van het IPCC. “Dat komt vooral doordat we niet weten hoeveel daarvan wordt veroorzaakt door het smelten van de Antarctische ijskap,” legt Bijl uit. “In tegenstelling tot wat men vroeger aannam, heeft de opwarming van de oceanen sterke invloed op de stabiliteit van de ijskappen op Antarctica.” Op plaatsen waar de ijskap het sterkst smelt, wordt dat voornamelijk veroorzaakt door de opwarming van het oceaanwater en niet van de atmosfeer. Volgens Bijl wijst dit erop dat de interactie tussen ijs en oceaan een sleutelrol speelt in de stabiliteit van de Antarctische ijskap, en daarmee in de mondiale zeespiegelstijging. 

IPCC

Het langverwachte IPCC rapport over de opwarming van de aarde dat maandag 8 oktober wordt gepresenteerd, zal beleidsmakers nogmaals met de neus op de feiten drukken; de effecten van de opwarming zijn weer groter dan verwacht.  

Jonge onderzoeker

Aardwetenschapper dr.  Peter Bijl  (1983) is Assistant Professor aan de Universiteit Utrecht. Zijn onderzoek richt zich op de evolutie van klimaat en milieu op Antarctica en in de Zuidelijke Oceaan. In mei  won Bijl de Heineken Young Scientists Award  in de natuurwetenschappen voor zijn onderzoek naar het verband tussen atmosfeer, oceanen en ecosystemen in het zuidpoolgebied in de laatste tachtig miljoen jaar.

Klimaatrapport VN

De temperatuur stijgt tussen 2030 en 2052 1,5 graden Celsius als er niets wordt gedaan aan de CO2-uitstoot. Dat staat in het Intergouvernementele Plan tegen Klimaatverandering (IPCC) van de Verenigde Naties (VN). Het rapport is de uitwerking van de afspraken die in 2015 in Parijs zijn gemaakt.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.