Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op NPO Radio 1
Elke dinsdag om 19.20 uur op NPO2

 • Snakken naar de Kier

  haringvlietsluis-ANP-NIETHERGEBRUIKEN
  Bron: ANP

  Trekvissen, kustvogels maar ook natuurbeschermers kijken uit naar het moment dat de Kier, een ander woord voor de sluizen in het Haringvliet verder worden opengezet. Volgend jaar is het zover en daarmee komt een einde aan bijna vijftig jaar afsluiting en verzoeting van het water. Wat heeft dat met de natuur gedaan?

  Natuurlijke overgang

  Het openzetten van een aantal schuiven in de Haringvlietdam is een belangrijk begin naar een meer natuurlijke overgang tussen het zoute zeewater en het nu zoete Haringvliet. Het Haringvliet is de monding van de Rijn en Maas. De kier is een kans voor herstel van het ecosysteem van één van de grootste riviersystemen van Europa. Veel vogel- en vissoorten kunnen van de verbinding tussen zee en rivier en de zoute en brakke milieus in het Haringvliet gaan profiteren. Goed nieuws, want in Nederland staan kustbroedvogels als de strandplevier, grote stern, dwergstern en visdief zwaar onder druk. De aantallen gaan al decennia lang achteruit. Ze snakken naar een hersteld intergetijdengebied als het Haringvliet. 

  In het kader van het Droomfondsproject Haringvliet liet Vogelbescherming Nederland onderzoek uitvoeren naar de vogelpopulaties in het Haringvliet en bracht daarover onlangs het rapport ‘Vogels van het Haringvliet. Impressie van vogelwaarden voor en na de afsluiting in 1970’ uit. Het rapport laat de grote veranderingen zien waaraan het Haringvliet de afgelopen vijftig jaar onderhevig is geweest.

  Onderwaterleven

  Tweeëntwintig vrijwillige sportduikers brachten zondag 22 januari op elf plekken het onderwaterleven van een ijskoud Haringvliet in beeld. Om te weten hoe dat het onderwaterleven verandert, is kennis over de huidige situatie onder water essentieel. De monitoringsdagen maken ook deel uit van het project Haringvliet dat het onderwaterleven van het Haringvliet anno nu in beeld brengt. In 2018 gaan de Haringvlietsluizen op een Kier en wordt het zoete water tot aan de lijn Middelharnis – Spui een groot deel van het jaar brak. Niemand weet precies wat dit met het onderwaterleven gaat doen. Daarmee staat als een paal boven water dat het monitoringwerk van de duikers belangrijk is. 

  Lees meer over het Project Haringvliet 

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media

Meer in Fragment Radio