NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • 'Soorten plastic ook scheiden'

  plastic-afval_15.jpg

  Plasticrecycling is in opmars, maar niet zonder haken en ogen. Vergeleken met ‘gewoon’ plastic is de productie van bioplastics zelfs schadelijker voor het milieu, zo blijkt uit een artikel in de nieuwe editie van Tijdschrift Milieu van de VVM, het netwerk van professionals die werken aan een duurzame toekomst. 

  Soorten
  De beste optie is volgens VVM maximaal recyclen door het scheiden van soorten. PET-flessen zijn bijvoorbeeld prima om te smelten, mits de flessenmassa niet wordt gemengd met andere plasticsoorten. Is dit door vervuiling en dergelijke te omslachtig, dan heeft gecontroleerd verbranden de voorkeur. Op dit moment is zelfs gewoon in de afvalbak doen en verbranden een redelijk alternatief. 

  Verschillen
  Alle plastics zijn goed te recycleren, mits ze eerst soort bij soort gesorteerd worden. Een mengsel van verschillende plastics is veel moeilijker te recycleren, omdat de eigenschappen van de verschillende soorten enorm verschillen. Zoals bij de smeltpunten en na afkoeling.

  Bio
  Bioplastics op basis van herwinbare grondstoffen zijn geen alternatief. Eerste probleem is de enorme oppervlakte die nodig is om te voorzien in onze plasticbehoefte. Alleen al de jaarlijkse plasticconsumptie van Europa vereist een hoeveelheid landbouwgrond zo groot als de totale landoppervlakte van onze aardbol. Verder kost de bewerking van de grond, het oogsten en verwerken van de gewassen de nodige energie. Alles bij elkaar opgeteld is voor de productie van 1 kilo bioplastic ongeveer 2 kilo aardolie nodig, terwijl de productie van ‘gewoon’ plastic ongeveer 1,5 kilo aardolie vergt. 

  De productie van bioplastics is dus schadelijker voor het milieu. Daar komt bij dat plastics goed te verbranden zijn en de vrijkomende energie kan worden benut voor het opwekken van elektriciteit. 

  Bron: VVM, netwerk van milieuprofessionals

  Geplaatst in: Nieuws