Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Speciaal voer halveert CO2-uitstoot schaap

  •  
17-12-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
285 keer bekeken
  •  
koeien_05.jpg
Koeien en schapen leveren een structurele bijdrage aan de uitstoot van broeikasgas. Dat komt doordat zij methaangas in hun maag produceren dat ze via boeren en scheten weer loslaten. Als de dieren echter speciaal voer met nitraat en sulfaat krijgen, vermindert de uitstoot met 16 tot ruim 50 procent.
Dat heeft wetenschapper Sander van Zijderveld van de Wageningen Universiteit ontdekt in een onderzoek waarop hij volgend jaar gaat promoveren. Van Zijderveld ontdekte eerder ook dat knoflook de methaanproductie vermindert, maar dat bleek in de praktijk niet goed te werken: de melk ging duidelijk naar knoflook smaken.
Van Zijderveld kreeg advies voor zijn onderzoek van emeritus-hoogleraar Ron Leng uit Australië, die hem aanraadde nitraat en sulfaat aan het dierenvoer toe te voegen. Omdat herkauwers die stoffen niet ineens kunnen verwerken, bedachten Leng en Van Zijderveld een manier om de dieren langzaam aan de stoffen te laten wennen. Proeven bij onder andere Texelse schapen heeft uitgewezen dat de gezondheid van de dieren dan niet lijdt onder de toevoeging aan het voer.
Bij schapen bleek de toevoeging voor de helft minder methaanproductie te zorgen. Bij koeien was de vermindering 16 procent. De promovendus zoekt nog uit waarom de vermindering bij koeien zoveel kleiner is.
Bron ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.