NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Speuren naar eitjes van de sleedoornpage

  Eitje sleedoornpage
  Fotograaf : Remco Vos

  De sleedoornpage is een van de vlinders die zeer moeilijk is waar te nemen. Gelukkig zijn de eitjes iets zichtbaarder dan de vlinder zelf. Om de populatie in kaart te brengen, worden dan ook de eitjes van deze vlinder geteld in plaats van de volwassen exemplaren.

  Vlinder

  De eitjes zijn heel klein en wit, de vlinder is diep oranje met een lichte streep erover. Zoals veel andere pages heeft de sleedoornpage twee staartjes aan de ondervleugels. De bovenzijde van de vlinder is donkerbruin en het vrouwtje heeft een grote oranje vlek op de voorvleugel.
  De sleedoornpage komt in de loop van juli tevoorschijn. De waardplant waarop de rupsen zitten, sleedoorn, komt overal in Nederland voor, maar de sleedoornpage verkiest sleedoorn die groeit op de overgang van zand naar rivier- en veengrond.

  Soest

  Al meerdere jaren wordt op enkele plekken in Soest de populatie van de zeldzame Sleedoornpage gemonitord. Dit gebeurt door in de winter de eitjes te zoeken en te tellen. Vrijwilligers trekken samen met de Vlinderstichting, de gemeente Soest en IVN Eemland het gebied in op zoek naar eitjes. Elk eitje wordt apart geregistreerd en bij de Vlinderstichting in de database gezet. Zo houden we landelijk, maar ook zeker plaatselijk, een goed beeld van de voor- of achteruitgang van deze bijzondere vlinder.

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media