NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Speuren naar wolven

  wolf2
  Jeroen Kloppenburg. Fotograaf: Jeannette Parramore

  Dat wolven ons land aandoen is allang geen nieuws meer, maar een wandelaar zal er zelden eentje zien. Wolven zijn schuw en leggen grote afstanden af. Maar elke wolf laat sporen na: pootafdrukken en uitwerpselen. Met een beetje kennis en geluk kom je die wél tegen.

  Spoorzoeken

  In individuele prenten (pootafdrukken) zijn al diverse aanknopingspunten van de soort te ontdekken. Zoals de grootte (wolf is GROOT), maar ook in bijvoorbeeld stand tenen en algehele vorm van de prent. Daarnaast loopt een hond heel anders rond in het landschap dan een wolf doet. Denk maar eens aan een hond die blij is dat die zich eindelijk even buiten mag uitleven en overal nieuwe en interessante geurtjes ruikt. Een wolf moet veel zuiniger omgaan met zijn energie...

  Pootafdruk van een wolf in gips. Fotograaf: Jeannette Parramore

  De uitwerpselen van een wolf zijn flink en liggen vaak op strategische plekken: een kruising van twee paden bijvoorbeeld. De geur van wolvenuitwerpselen is héél specifiek, moeilijk te omschrijven maar niet vergelijkbaar met hondenpoep bijvoorbeeld. En je zou er zomaar restanten van bijhoeven van ree of wild zwijn in kunnen vinden.

  Bron: Jeroen Kloppenburg, Weylin Tracking

   

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media