NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Spin van 2015

  struikspin_01.jpg

  Elk jaar is er een Europese Spin van het Jaar. Voor het afgelopen jaar was dat de driehoeksbaldakijnspin. Voor 2015 presenteren wij met trots de Spin van 2015: de struikspin. Peter van Helsdingen van Naturalis geeft alle details in deze uitzending.

  "Struikspin Anyphaena accentuata is best een mooi spinnetje, maar niet zo gemakkelijk te vinden. Hij zit op of onder bladeren van bomen en struiken. Zelf zie ik hem nooit zitten, maar ik vind ze door kloppen op boomtakken en slepen langs de takken van struiken. Hij komt redelijk algemeen voor in het oosten van het land. Er zijn een paar 100 jaar oude opgaven uit Noord-Holland en Zeeland zonder nadere plaatsaanduiding. Die zouden hier in de collectie moeten zitten en die zal ik op juistheid kunnen controleren, maar daarmee blijft de herkomst vaag."

  De keuze van de Spin van het Jaar komt democratisch tot stand via voorstellen uit alle Europese landen.  Het is een jaarlijks terugkerend project van de ESA, de European Society of Arachnology. Een belangrijk criterium voor de ‘Spin van het jaar’ is dat de soort in alle landen van Europa moet voorkomen, omdat anders sommige landen uitgesloten zouden worden. Het doel van het project is om ieder jaar het onderzoek aan één spinnensoort te stimuleren en voor heel Europa nieuwe gegevens te verzamelen, over verspreiding, maar ook over de levenswijze  van de soort. Op die manier wordt ook aandacht gevraagd voor spinnen in het algemeen.

  Met behulp van waarnemingen uit heel Nederland willen biologen in 2015 de verspreiding van de struikspin in ons land en in heel Europa nauwkeuriger in kaart brengen. Gevraagd wordt waarnemingen en bijzonderheden van deze soort door te geven aan Peter van Helsdingen, EIS-Nederland, Postbus 9517, 2300 RA Leiden (Peter.vanhelsdingen[at]naturalis.nl). Bij hem is ook een digitaal invulformulier op te vragen voor waarnemingen over de biologie van de soort.

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media