Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op NPO Radio 1
Elke vrijdag om 19.40 uur op NPO2

 • Spitsbergen Revisited

  spitsbergen_01.jpg

  In 1968 vertrok er voor het eerst een expeditie met Nederlandse onderzoekers naar Spitsbergen. Zij overwinterden daar om een beeld te krijgen van het leven op dit Noorse eiland met zijn arctische klimaat. In 1977 volgde een tweede expeditie die toen het hele eiland nauwkeurig in kaart heeft gebracht. Die kaart vormt nu de basis voor de expeditie die nu gaat vertrekken. 

  Met de kaart van toen wordt ondermeer gekeken naar de veranderingen in vegetatie. De verwachting is dat er meer vegetatie wordt aangetroffen en ook nieuwe plantensoorten. Zaden die waarschijnlijk daar naartoe zijn gebracht door vogels die het mildere klimaat hebben opgezocht.

  Ook zal er bekeken worden hoe de sneeuwbedekking is ten opzichte van eerdere expedities. Dit is ook van belang voor de overlevingskansen van ijsberen. Nu al kunnen ijsberen soms geen sneeuwholen maken om hun jongen in te beschermen. Ook moeten ze steeds grotere afstanden afleggen om aan voedsel te komen.

  De expeditie van 2015 heeft ook als doel de enorme Nederlandse pool aan expertise te presenteren. Onderzoekers uit veel disciplines hebben allemaal hun eigen onderzoeksprogramma waarover ze zullen rapporteren. Er gaan journalisten mee om de vorderingen van de onderzoekers te registreren en te beschrijven. Ook zal door de NOS een film worden gemaakt van de activiteiten op en nabij het eiland. Vroege Vogels verslaggever Henny Radstaak zal deze activiteiten op de radio brengen.

  1968-1969 expeditie
  In de winter van 1968-1969 verbleven vier Nederlandse studenten op het eiland Edgeöya ten oosten van Spitsbergen om daar onderzoek te doen aan ijsberen. Tijdens die expeditie is deze film gemaakt door Paul van de Bosch en Hans Zoet en vertoond door de NOS op de Nederlandse tv in 1969. Bekijk de video:

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media