NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Spreeuwensterfte Haags Huijgenspark niet door virus

  spreeuw
  Foto: rgroosjohanche

  Onderzoekers en de Haagse vogelopvang De Wulp tasten in het duister omtrent de plotselinge sterfte van circa 270 spreeuwen in het Haagse Huijgenspark. Sinds een kleine twee weken worden daar geregeld tientallen dode spreeuwen aangetroffen onder de bomen in het park, nabij station Hollands Spoor.

  Virus uitgesloten

  Onderzoeken bij diverse laboratoria, zoals het Wageningen Bioveterinary Research laboratorium in Lelystad en universitaire laboratoria Utrecht, Gent en Rotterdam, hebben geen uitsluitsel over de oorzaak opgeleverd. “We kunnen nu alleen uitsluiten dat het om een virus gaat, zoals het usutuvirus of het westnijlvirus”, zegt Sharon Lexmond, hoofd vogelopvang van De Wulp.

  Klein gebied

  Het mysterie wordt vergroot doordat alleen spreeuwen in een zeer beperkt gebied zijn doodgegaan. Lexmond sluit daarom vergiftiging niet uit. De spreeuwen zijn talrijk en maken volgens omwonenden veel herrie, verduidelijkt zij. Lexmond heeft haar hoop nu gevestigd op een nog levende spreeuw die donderdagochtend door de dierenambulance bij de vogelopvang is binnengebracht. De uitslag van bloedonderzoek bij deze spreeuw wordt over een week verwacht.

  Bron: ANP

  Geplaatst in: Nieuws