Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Sprinkhanen uit het zuiden

  •  
23-08-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
982 keer bekeken
  •  
schildboomsprinkhaan

© schildboomsprinkhaan - Bron Wikipedia

Rosevleugelsprinkhaan, schildboomsprinkhaan, kiezelsprinkhaan... De laatste jaren vinden we steeds vaker mediterrane soorten in ons land. Maar ook zuidelijke cicaden en krekels blijken het hier prima naar de zin te hebben. Gaat Nederland klinken als een Frans terras in de zomer?
Rosevleugelsprinkhaan
Nog geen week geleden werd bij Bunde langs de Geul de mediterrane rosevelugelsprinkhaan gevonden ( Calliptamus italicus ).  De rosevleugel is te herkennen aan de roze achtervleugels, die opvallen bij het opvliegen. Verder is de soort fors en donker, en lopen er verticale strepen over de ogen. De mannetjes maken zachte geluiden met de kaken (slechts op vijftig centimeter afstand hoorbaar) en zijn een stuk kleiner dan de vrouwtjes. In Midden- en Zuid-Europa komt de soort algemeen voor op allerlei droge en stenige plaatsen, zoals berghellingen, groeves en wegbermen. 
Advertentie
Dit is reclame van STER
rosevleugel Roy Kleukers

© rosevleugel, foto: Roy Kleukers

Schildboomsprinkhaan
In december vorig jaar vond een vleermuisexpert nota bene de zuidelijk schildboomsprinkhaan (Cyrtaspis scutata) en het dier was zelfs nog aan het baltsen. Opmerkelijk voor de tijd van het jaar.  De slome sprinkhaan komt van oorsprong voor in landen rondom de Middellandse zee waar die jaagt op langzame insecten. De sprinkhaan uit Zuid-Europa is vermoedelijk meegereisd met geïmporteerde bomen.
Kiezelsprinkhaan
De kiezelsprinkhaan ( Sphingonotus caerulans ) is meestal langs het spoor te vinden. De kiezelsprinkhaan is een vrij grote veldsprinkhaan, met lichtblauwe achtervleugels, die zichtbaar worden als het dier opvliegt. De soort duikt de laatste jaren op steeds meer plekken op in Noordwest-Europa. In 2010 werd de eerste kiezelsprinkhaan voor Nederland ontdekt, op een verlaten spoorwegterrein in Rotterdam. Er werden ook populaties aangetroffen op de Maasvlakte en op spoorterreinen bij Arnhem, Molenhoek en op een andere plek in Rotterdam. De kiezelsprinkhaan lijkt dus vaste voet aan de grond te hebben in ons land.
Spoorkrekel
Maar ook de spoorkrekel ( Eumodicogryllus bordigalensis ) houdt zich het liefst op in de buurt van een spoorlijn. Hoe de krekel zich verspreidt, is nog onduidelijk. Vermoedelijk liften de dieren mee met treinen. Maar aangezien jonge dieren ook vleugels hebben waarmee zij kunnen vliegen, is het ook mogelijk dat zij zich op natuurlijke wijze verspreiden.
spoorkrekel Roy Kleukers

© spoorkrekel, foto: Roy Kleukers

Grotespitskopsprinkhaan
Het is een kwestie van tijd totdat ook de grote spitskopsprinkhaan en de zaagsprinkhaan zich aandienen, die zijn inmiddels al gevonden in België. Het lijkt erop dat door de klimaatverandering mediterrane soorten zich steeds meer thuis voelen in ons land. Maar ook verandering van het landschap kan een rol spelen.
grote spits kop Roy Kleukers

© grote spitskop, foto: Roy Kleukers

(Foto's van Roy Kleukers) 

Meer over:

sprinkhaan
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (2)

Eva-Rose
Eva-Rose
24 aug. 2019 - 1:45
Beste Vroege vogels, Als het goed is kom ik sinds 3 jaar, elke zomer deze zelfde boomsprinkhaan tegen tussen/op enkele planten op balkon. Deze zomer heb ik een paar foto's gemaakt vd sprinkhaan, helaas zijn ze wat wazig, omdat ik erg last van trillende handen heb. Tevens kwam ik gisteren (vrijdag 23-08-'19) dit artikel tegen op https://www.natuurfotografie.nl/soortbeschrijving/boomsprinkhanen/  met daarin vermelding dat de eerste waarneming van de zuidelijke boomsprinkhaan rond 1992 was in NL.
Nies piek
Nies piek
23 aug. 2019 - 14:13
Ook dit jaar waarschijnlijk een verstekeling gehad uit Frankrijk. Een krekel die een week bij ons in de tuin te horen  was.daarna heb ik hen niet meer gehoord. Dit heb ik ook al eens eerder gehad. Wij wonen in de stad en horen normaalgesproken nooit krekels.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor