Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Staat gaat in hoger beroep in zaak luchtvervuiling

  •  
22-09-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Amsterdam luchtvervuiling SMOG

© SMOG in Amsterdam - Bron Pixabay

De Staat gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter dat er meer moet gebeuren tegen luchtvervuiling. Een onderdeel van het vonnis zou voor meerdere uitleg vatbaar zijn. Het kabinet gaat wel gewoon door met de versnelling van de plannen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Dit heeft staatssecretaris Sharon Dijksma aan de Tweede Kamer laten weten. 

Verbod op maatregelen

Dijksma wil een nadere uitleg over het verbod om maatregelen te nemen die tot voortgaande of nieuwe overschrijdingen van de grenswaarden zullen leiden. "Het kabinet heeft zwaarwegende bezwaren tegen deze afwijking van de wettelijk voorgeschreven beoordelingsmethode. Tevens is dit onderdeel van het vonnis voor meerdere uitleg vatbaar en zijn de consequenties daarom moeilijk te overzien", aldus Dijksma. Hierom voelt ze zich genoodzaakt hoger beroep in te stellen tegen dit deel van het vonnis.

Kort geding

Begin deze maand oordeelde de rechtbank in Den Haag dat de Staat meer moet doen tegen luchtvervuiling. Het kort geding was aangespannen door Milieudefensie. Het door de Staat opgestelde plan met maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren, voldeed volgens de rechter niet aan de daarvoor in de Europese en Nederlandse regelgeving gestelde eisen.

Plannen

Dijksma liet daarop weten de plannen te versnellen voor verbetering van de luchtkwaliteit. Ze heeft hierover inmiddels overleg gehad met gemeenten en provincies. Ook heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in kaart gebracht waar de luchtkwaliteitsnormen worden overschreden.
Vooral in de steden zit te veel stikstofdioxide in de lucht. De meeste bevinden zich in Amsterdam en Rotterdam. Volgens het RIVM is het aantal knelpunten gedaald van 99 naar 74. In veehouderijgebieden zit vaak te veel fijnstof in de lucht. Hier is het aantal knelpunten gedaald van 34 naar 29, aldus de laatste cijfers van het RIVM.

Reactie Milieudefensie

Milieudefensie noemt het teleurstellend dat de Staat "toch in hoger beroep gaat. Het lijkt of ze naar mogelijkheden kijken om in de toekomst toch vervuilende maatregelen te kunnen blijven nemen, ook als dat mogelijk tot nieuwe knelpunten leidt." Milieudefensie meent dat dit niet strookt met de uitspraak van staatssecretaris Dijksma dat schone lucht van levensbelang is. "We zijn wel blij dat de staatssecretaris aangeeft zo snel mogelijk aan de slag te gaan om bestaande knelpunten op te lossen. Dat gaan we de komende tijd nauwlettend in de gaten houden."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.