Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Start van de Klimaattop in het Poolse Katowice

  •  
03-12-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Polen_katowice

© Katowice - Bron Pixabay

Wereldleiders en wetenschappers uit vrijwel alle landen ter wereld beginnen maandag aan een internationale klimaatconferentie in het Poolse Katowice. Namens Nederland nemen premier Mark Rutte en ministers Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat), Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) en Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) deel aan de top, evenals staatssecretaris Stientje van Veldhoven.
Doel van de bijeenkomst is het uitwerken van concrete maatregelen om de uitstoot van broeikasgassen zo veel en zo snel mogelijk te beperken - en daarmee de opwarming van de aarde.
De conferentie volgt op het Akkoord van Parijs van eind 2015. Leiders van een groot deel van de wereld spraken toen af zich te zullen inspannen om de opwarming beperkt te houden tot maximaal 2 graden ten opzichte van het tijdperk voor de industrialisatie. Het streven is minder dan 1,5 graad. Ook als dat zou lukken, heeft klimaatverandering volgens wetenschappers grote gevolgen, zoals een stijgende zeespiegel en meer kans op extreem weer.
Sinds 'Parijs' zijn diverse rapporten verschenen waarin klimaatdeskundigen van onder meer het IPCC, het klimaatpanel van de VN, waarschuwen dat veel meer inspanningen nodig zijn dan nu om de doelstelling te halen.
De conferentie in Polen duurt tot 14 december.
Luister ook naar interview met topdiplomaat Marcel Beukeboom over de voorbereidingen op de klimaattop.
Bron: ANP

Meer over:

cop24, klimaattop
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.