NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Start van het Levend Archief

  Zaden
  Verschillende zaden. Fotograaf: Jesper Buursink

  Op het eerste Nederlandse Zadensymposium in Nijmegen is het Levend Archief van start gegaan. De ambitie van dit archief is om een grote nationale zadenbank van de wilde inheemse flora van Nederland op te zetten want meer dan 37% van deze planten is met uitsterven bedreigd. 

  Uitsterven

  Met het Levend Archief willen botanische tuinen, onderzoeksinstituten, kwekers en plantenspecialisten voorkomen dat inheemse Nederlandse plantensoorten uitsterven. Het project focust op het aanleggen van zadenbanken uit inheemse bronpopulaties en het opkweken en uitwisselen van deze zaden. 37% van onze inheemse flora is met uitsterven bedreigd. Bekende planten zoals de kievietsbloem, muurbloem, karwij en herfsttijloos staan allemaal in de categorie ‘Ernstig bedreigd’ op de Rode Lijst van FLORON. Met het Levend Archief wordt voorkomen dat plantensoorten verdwijnen en blijft de biodiversiteit van Nederland bewaard.

  Reinout Havinga van de Hortus Botanicus Amsterdam met zaden van het paternosterboontje. Foto: Jesper Buursink

  Onderzoek

  Behalve het voorkomen van uitsterven, is de zadenbank interessant voor onderzoekers, terrein-beherende organisaties, die op zoek zijn naar de originele planten, en voor kwekers die wilde soorten gebruiken om cultuurgewassen te veredelen. Voor het publiek kan het interessant zijn om te leren over het belang van zaden en genetische biodiversiteit in het Nederlandse landschap. 

  Meer informatie over het Levend Archief

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media