NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Steilwand voor bijenwolf en mierenleeuw

  IMG_0041

  Aan de voet van de Lemelerberg in Overijssel graaft Landschap Overijssel deze winter een aantal nieuwe ‘steilwandjes’ in de heidevelden. Uit eerdere ervaringen weten ze dat daar bijzondere insecten en ook reptielen op af kunnen komen. 

  Solitaire graafwesp

  Ecoloog Michiel Poolman van het Landschap zag in eerdere steilwandjes onder andere bijenwolven en mierenleeuwen opduiken. "Bijenwolven zijn solitaire graafwespen die op verschillende bijensoorten jagen. Die nemen ze dan mee naar hun nest in dit soort wandjes. Onder de eerdere wandjes die we hebben gegraven zijn ook al mierenleeuwen opgedoken. Dat zijn insecten die trechtertjes graven in los zand, waar ze vervolgens mieren in vangen", aldus Poolman.


  Bijenwolf van fotograaf JancoGrave - Mierenleeuw van fotograaf hwerners

  Stikstof 

  De werkzaamheden zijn niet alléén voor deze relatief bijzondere insecten bedoeld, vertelt Poolman. ‘Door de grote hoeveelheid stikstof in de lucht groeit de heide in Nederland dicht. Met dit soort ‘verstoringen’ van de bodem geven we plek aan veel meer natuur die afhankelijk is van open, schrale stukjes.’

  Bij de foto: Michiel Poolman en Mark Zekhuis van Landschap Overijssel bij een wandje dat vorig jaar werd gegraven. Het zit nu barstensvol met nesten van solitaire bijen en wespen.

  Fotograaf: Rob Buiter

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media

Meer in Fragment Radio