Voor vleesproducten bestaat het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming al langer, maar sinds deze week is er ook zuivel met - vooralsnog - één ster Beter Leven in de handel. Een keurmerk met de nadruk op dierenwelzijn, dat 196 verschillende eisen aan de melkveehouder stelt. Die eisen zijn behalve door de Dierenbescherming opgesteld door Vogelbescherming en Natuur en Milieu. Zo moeten de kalveren voldoende ruimte hebben, mogen ze pas na acht weken van de boerderij weg, en moeten ze continu bij drinkwater kunnen. Zo heeft veehouder Suzanne Reusink uit Aalten onlangs de kalverstal er voort verbouwd. Maar ook mag de boer pas vanaf 15 juni maaien in verband met de weidevogels (een eis van Vogelbescherming) en mag er geen glyfosaat op het land gespoten worden (eist Natuur en Milieu). Vooralsnog zijn er zes melkveehouders die aan het keurmerk meedoen, maar Maurits Steverink van het Beter Leven-keurmerk verwacht dat het er snel meer zullen worden.
Zolang het kalfje niet de eerste 6 weken bij mama mag staan, vind ik het magertjes.Van mij mag zuivel 20 cent (ofzo) duurder worden. Ik spreek veel mensen die dat er dik voor over hebben. Voorlopig ben ik zelf nog aan het ontzuivelen. Tot de kalfjes bij moeder mogen blijven.
Het is een begin, en een hele verbetering, lijkt mij. Het is uiteindelijk toch de consument die vaak niet bereid is om een hogere prijs te betalen voor een diervriendelijker product.
Wat een vooruitgang, voor de koe zonder kalf en het kalf zonder moeder nepmelk drinkend en alsnog zeer waarschijnlijk op transport naar een kalvermesterij, eindigend op een bord als blank kalfsvlees ....Fijn voor de mensen die hun geweten sussen met sterretjes.