Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Stilte is belangrijk

  •  
23-12-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
51 keer bekeken
  •  
stiltefilosoof
'Stilte is belangrijk', zegt de Vlaardingse filosoof Jan Hendrik Bakker. Verkeerslawaai, gebabbel en drukte om ons heen veroorzaken stress en gezondheidsklachten. Niet alleen bij mensen, ook bij dieren. Het zou goed zijn om af en toe de stilte op te zoeken om weer tot ons zelf te komen.
Langdurige blootstelling aan geluidhinder geeft lichaam en geest een flinke knauw. De belangrijkste gevolgen: een verhoogde bloeddruk, ernstige slaapproblemen, slechtere leerprestaties bij kinderen en hartinfarcten. De Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG) stelt zelfs dat jaarlijks honderden mensen tot wel 10 jaar eerder sterven door stelselmatige geluidsoverlast. Geluidhinder, waarschuwt de organisatie, is in 2020 de belangrijkste bedreiger van de volksgezondheid.
Veertig procent van alle Nederlanders ervaart geluidsoverlast, vertelt Frits van den Berg van GGD Amsterdam. "Dan hebben we het over hinder van allerlei soorten geluid - van autoverkeer, vliegtuigen, industrie, buren." Een hoog percentage, erkent hij. Maar desondanks wordt geluidshinder vaak nog onderschat als gezondheidsrisico, vindt de GGD'er. "Terwijl deze vorm van overlast na roken en luchtverontreiniging de grootste bedreiging vormt voor de volksgezondheid in Nederland."

Meer over:

stilte
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.