NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Stofluis valt uit de lucht

  1_Propsocus pulchripennis, macropteer [Foto Dick Belgers]
  de stofluis, Propsocus pulchripennis (Bron: Dick Belgers)

  Hij kwam aangewaaid in de duinen bij Meijendel: de stofluis Propsocus pulchripennis. Slechts twee millimeter klein, maar wel een nieuwe soort voor Nederland. De stofluis behoort tot het zogeheten luchtplankton. Dit zijn kleine organismen die zich wereldwijd door de lucht kunnen verplaatsen. 

  Nieuwe stofluis

  Het Nationaal Park Hollandse Duinen werd in het kader van het 5000-soortenjaar (2018) ook op stofluizen geïnventariseerd. Tijdens deze inventarisatie werd Propsocus pulchripennis aangetroffen, een interessante soort die nog niet uit ons land bekend was en ook niet veel in Europa is gevonden. Het eerste exemplaar van deze stofluis werd tijdens een inventarisatie gevonden in een dikke pols helm in Pannenduin (bij Wassenaar). Niet alleen daar, maar ook in de duinen bij Hoek van Holland blijk de stofluis wijd verspreid te zitten.

  Luchtplankton

  Het is aangetoond dat dit kleine insect zich als luchtplankton kan verspreiden. Deze soort komt dan ook verspreid over de hele wereld voor, met name op het zuidelijk halfrond en vooral in kustgebieden. De vochtige lucht boven en in de buurt van oceanen kan een verklaring zijn waarom de stofluis vooral in deze gebieden te vinden is. Boven land zal hij snel uitdrogen.

  Lees meer over de ontdekking van de stofluis

  Zoeken naar stofluis

  Zoeken naar iets van twee millimeter valt niet mee. Tijdens het opnemen van de reportage lag onderzoeker Jinze Noordijk tussen het gras wat dit grappige beeld opleverde. Op de laatste foto is de stofluis te zien.

  stofluis

  stofluis

  stofluis

  Het zwarte puntje op de duim is een stofluis. (Foto's: Jeannette Parramore)

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media