Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Superbloedmaan, hoogtepunt om 06.13

  •  
20-01-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
93 keer bekeken
  •  
maan

© Maansverduistering

Op maandagochtend 21 januari is er een super grote totale maansverduistering te zien. Een indrukwekkend natuurverschijnsel dat we in ons land maar zelden kunt aanschouwen. 
Vannacht zal ijskoud zijn maar de eclips zal beter te zien zijn dan die van juli vorig jaar. Helaas wordt het niet overal een kraakhelder nacht, vooral in het noorden kan het een beetje heiig zijn en drijven er soms wolkenvelden. De kans is heel groot dat je de superbloedmaan kan zien, maar dan moet je wel vroeg je bed uitkomen.

Rode gloed en super groot

Voor een totale maansverduistering moet er een volle maan zijn, een maan die vol beschenen wordt door de zon. Tijdens de verduistering schuift de aarde tussen de maan en de zon. De aarde werpt dan een schaduw op de maan waardoor deze een sfeervolle donkerrode tint krijgt. Dit verschijnsel wordt dan ook wel bloedmaan genoemd. De rode gloed komt doordat aan de zijkant van de aarde nog net wat zonlicht gefilterd door de dampkring schijnt. Dit zogenaamde ‘schermeringslicht’ komt in die schaduw van de aarde terecht en weerkaatst op de maan waardoor wij het kunnen zien. Net als bij een zonsondergang maakt het licht een langere weg door de dampkring. Deeltjes in de atmosfeer verstrooien het licht en behalve het rode licht (dat de grootste golflengte heeft en moeilijk te verstrooien is) komt er nog doorheen.
Als extraatje is maandagochtend de maan ook nog eens een supermaan. Omdat de maan niet in een rechte baan rond de  aarde draait varieert de afstand tot de aarde. Vannacht staat de maan dichterbij de aarde en oogt voor ons daarom groter en schijnt helderder. Dat maakt de maan vannacht super.  

Tips om de maansverduistering te zien:

  • Kijk in de richting van het westen
  • Zorg dat je vrij zicht op de horizon hebt
  • de eclips van de maan start om 03.36 uur in het zuidwesten
  • Hoogtepunt is van de totale verduistering is om 06.13 uur in het westen
  • Om 8.50 uur eindigt de verduistering 
Dit natuurverschijnsel gaat vast weer mooie plaatjes op leveren. Mocht je een foto maken, upload deze op onze Fotopagina zodat onze bezoekers er van kunnen genieten.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.