NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Team TU Delft opnieuw wereldkampioen zonnerace

  Woestijn Australie
  bron: pixabay

  Het Nederlandse Nuon Solar Team heeft voor de zevende keer de World Solar Challenge gewonnen, het wereldkampioenschap voor zonneauto’s in Australië. Het team uit Delft ging donderdag om 06.45 uur met zonneauto Nuna9 als eerste over de finish in Adelaide. Het team deed er vier dagen en ruim zes uur over. Hiermee liet het team de competitie ver achter zich. 

  Reactie Nuon Solar Team 

  “Natuurlijk waren we nerveus. Er kan altijd iets gebeuren. De zenuwen gierden bij iedereen door de keel”, reageerde coureur Sharon van Luik. ”Het ging top. We tikten de maximumsnelheid van Nuna9 aan, 110 kilometer per uur. En dat alles op de kracht van de zon, geweldig.” ”De kracht van dit team is dat iedereen precies weet waar hij of zij goed in is”, aldus begeleider Marc Lammers. ”De een weet alles van de banden, de ander is goed in aerodynamica of kent juist het zonnepaneel van binnen en van buiten. Met elkaar beslist dit team op de goede momenten de juiste dingen.”

  World Solar Challenge 

  Zo’n veertig auto’s uit circa 21 landen doen dit jaar mee aan de zonnerace. De race strekt over 3000 kilometer vanuit het noorden van Australië naar Adelaide in het zuiden. Ze rijden allemaal op zonnepanelen. Voor de deelnemers is de hitte een grote tegenstander: in de cabine van de zonnewagens loopt de temperatuur geregeld op tot 40 à 50 graden. Nederland is met drie teams vertegenwoordigd. In de raceklasse doet naast de TU Delft ook de Universiteit Twente mee met RED Shift en de TU Eindhoven doet mee met Stella Vie in een groep voor 'gezinsauto's'. 

  Bron: ANP

  Geplaatst in: Nieuws