Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Tech-bomen' in Amsterdam voor schone lucht

  •  
17-11-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Sterretjesmos

© Sterretjesmos of gewoon haarmos. Fotograaf: jokenijenhuis

Om de luchtkwaliteit te verbeteren in de Amsterdamse Valkenburgerstraat, begint de hoofdstad volgend jaar maart met een proef met acht zogeheten CityTrees. Deze 'mechanische bomen' zijn kleine muurtjes met mos erin en hebben per stuk de luchtzuiverende werking van 275 bomen.
“Bewoners klagen al langer over de luchtkwaliteit in de Valkenburgerstraat en de gemeente wil met deze proef kijken of het werkt”, aldus de woordvoerster van wethouder Pieter Litjens. Parijs en Berlijn begonnen al met een proef maar daarvan zijn de resultaten nog niet bekend.

Verminderend luchtvervuiling met een kwart

Amsterdam is de eerste stad die acht CityTrees in één straat gaat plaatsen. Over een jaar worden de resultaten geëvalueerd. De leverancier verwacht dat fijnstof en stikstofdioxide in de lucht na een jaar met een kwart zijn verminderd.
Aan beide kanten van de Valkenburgerstraat komen vier mosmuurtjes op een onderlinge afstand van 80 meter. In de laatste week van november wordt als voorbeeld een CityTree op het Markenplein geplaatst.''
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.