Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Telescoop van de toekomst

  •  
03-07-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
sterrenkijken_02.jpg
In 2018 wordt de grootste en krachtigste radiotelescoop ter wereld gebouwd, deels met Nederlands geld. De Square Kilometre Array moet vanaf 2020 beelden produceren uit de tijd waarin de oudste sterren en sterrenstelsels ontstonden. Het Nederlandse ASTRON is betrokken bij de ontwikkeling van de telescoop.
In Chili werd twee weken nog een bergtop opgeblazen om daar de grootste optische telescoop ter wereld neer te kunnen zetten. De 3000 meter hoge ‘Cerro Armazones’ werd zo ineens een stuk lager. De European Extremely Large Telescope heeft een spiegel van 39 meter doorsnede en gaat planeten rond andere sterren, donkere materie en grote zwarte gaten bestuderen.
In Vroege Vogels bespreekt wetenschapsjournalist Govert Schilling dit en meer belangrijk sterrenkundig nieuws. Verder geeft hij een verwachting van de sterrenhemel van de komende week.

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.