Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Test op Noordzee met opruimen plastic soep

  •  
22-06-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Ocean cleanup prototype
Staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur en Milieu) sprak vandaag bij de presentatie van de vinding van Boyan Slat nogmaals haar steun uit voor zijn project om de plastic soep op te ruimen. Mede door een gift van een half miljoen euro van de rijksoverheid kunnen het komende jaar de eerste testen worden gedaan op de Noordzee. Boyan Slat (oprichter The Ocean Cleanup) onthulde in Scheveningen de proefopstelling, een belangrijke stap naar een opruiminstallatie waarmee zij op grote schaal plastic willen gaan opvissen in de oceanen.
Plastic soep
Dijksma benadrukte in haar toespraak de noodzaak om de plastic soep aan te pakken: ‘Het groeiende probleem van de drijvende vuilnisbelten op de oceanen moet worden aangepakt. Het bedreigt niet alleen het leven in de zee, het plastic breekt ook af tot voor de mens gevaarlijke microplastics. Ik zie deze proef van Boyan graag slagen, want dan kan hij The Ocean Cleanup op grote schaal inzetten. Juist dit soort mooie innovaties wil de overheid aanjagen zodat we bewuster met onze schaarse grondstoffen omspringen en meer gaan recyclen.’
Prototype 
Het prototype wordt door offshore bedrijf Boskalis vanuit de haven van Scheveningen naar de Noordzee overgebracht. 23 kilometer vanuit de kust zal de 100 meter lange opstelling het komende jaar worden getest. Sensoren gaan meten of de bewegingen van de drijvende barrières zich net zo gedragen als vooraf is berekend en of deze bestand zijn tegen extreme weersomstandigheden. Hoewel er tijdens de test mogelijk wel een kleine hoeveelheid plastic afval uit de Noordzee wordt opgevist, is dit niet het voornaamste doel van dit prototype.
Op schema 
Boyan Slat, sprak tijdens de presentatie over een historische dag op de weg naar schone oceanen: ‘Een positief resultaat van onze test betekent dat we op schema liggen om ons eerste operationele proefsysteem eind 2017 in gebruik te nemen.’ Hij voegde eraan toe, dat het slagen van de test niet noodzakelijk betekent dat het prototype intact blijft. ‘Naar mijn schatting is de kans op schade aan de opstelling zo’n 30%, maar hoe dan ook zal deze test succesvol zijn.’
Geld 
Deze proef is mogelijk door 1,5 miljoen euro die door The Ocean Cleanup is opgehaald, waaronder de schenking van een half miljoen van een anonieme weldoener. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu en het ministerie van Economische Zaken hebben samen 500 duizend euro bijgedragen, net als het bedrijf Boskalis. De volgende stap is een eerste functionele plasticopruimer van 2 kilometer lengte die waarschijnlijk in de tweede helft van 2017 voor de Japanse kust wordt geplaatst. Vanaf 2020 staat een systeem van 100 kilometer gepland tussen Hawaï en Californië, die in 10 jaar de helft van het plastic in het Noordelijke deel van de Stille Oceaan moet gaan opruimen.
Bron: Rijksoverheid

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.