Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Theunis Piersma wint Britse ornithologie prijs

  •  
23-10-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
98 keer bekeken
  •  
Theunis Piersma

© Theunis Piersma, bron: Rijksuniversiteit Groningen

Prof. dr. Theunis Piersma heeft de prestigieuze 'Marsh Award for International Ornithology' gewonnen. Piersma is hoogleraar Trekvogelecologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en waddenbioloog bij het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee. Hij krijgt de prijs voor zijn onderzoek naar migratie, ecologie en evolutie van trekvogels. In 2014 won Theunis Piersma al de Nederlandse Nobelprijs "de Spinozapremie" voor dit onderzoek. 

Klimaatsverandering en trekvogels

Met een internationaal team onderzoekt Piersma de manier waarop verspreiding en aantallen van wad- en weidevogels samenhangen met klimaat, voedsel, roofdieren, ziektekiemen en de historisch-genetische achtergrond. De Britse jury was onder de indruk van de grote relevantie van het onderzoek, dat helpt signaleren waar wad en platteland het risico lopen op overexploitatie. Piersma stond hier zelf ook bij stil tijdens de prijsuitreiking: “Trekvogels laten ons op nieuwe en confronterende manieren zien wat onze omgang met de wereld voor hen, en uiteindelijk ook voor ons mensen, betekent. Nu we na jaren van studie in staat zijn hen ‘te lezen’, wordt pijnlijk duidelijk hoe serieus we de trekvogels moeten nemen als waarschuwing voor het huidige klimaat. 

Flyways

Met de modernste middelen onderzoekt Piersma alledaagse fenomenen. Zijn onderzoek vindt niet alleen plaats in Nederland, maar ook in Afrika, Australië, Noord- en Zuid-Amerika en Azië. Piersma ziet de trekvogels niet als passanten, maar als verbindende factoren in een wereldwijd netwerk van ecosystemen. Trekvogels gebruiken specifieke routes; de flyways. Dit concept, mede door Piersma ontwikkeld, vormt inmiddels wereldwijd de basis voor natuurbeschermingsverdragen. 

Marsh Award

De ‘Marsh Award for International Ornithology’ is een jaarlijkse prijs voor een individuele wetenschapper wiens internationale onderzoek van invloed is op de Britse vogelkunde. Aan de award is een geldbedrag van 1.000 Engelse pond verbonden.  
Bron: Rijksuniversiteit Groningen

Meer over:

theunis piersma
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.