Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Tijgers in de lift

  •  
08-09-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
93 keer bekeken
  •  
Siberische tijger

© Bron: Pixabay

Koning van de jungle krijgt nieuw leefgebied. Deze week is een begin gemaakt van een bijzonder tijgerproject. Met dank aan de Nederlandse tak van het Wereld Natuurfonds.

Introductie Siberische tijger

Het is een samenwerking tussen het WNF en Kazachstan. In het Aziatische land kwam vroeger de Kaspische tijger voor. Die soort is inmiddels uitgestorven. Het plan is nu om de Siberische tijger, een nauw verwante soort, uit te gaan zetten in geschikt Kazachstans leefgebied. En dat heeft nogal wat voeten in de aarde. En het is broodnodig. In Azië is de tijger de afgelopen eeuw zo’n 97% van zijn leefgebied kwijtgeraakt.
 
Ruim 100 jaar geleden leefden er wereldwijd nog zo’n 100.000 tijgers. Een dikke eeuw later zijn het nog slechts enkele duizenden en is het een van de zwaarst bedreigde diersoorten. Belangrijkste bedreigingen zijn het verdwijnen van leefgebied en stroperij.

Toekomst van de tijger

Gelukkig is er licht aan het einde van de tunnel. In 2010, het Chinese Jaar van de Tijger, spraken 13 zogeheten ‘tijgerlanden’ (landen waar tijgers in het wild leven) met elkaar af om de koning van de jungle beter te gaan beschermen. Verder zou het aantal exemplaren in het volgende Jaar van de Tijger (in 2022), verdubbeld moeten zijn. Of dat gaat lukken is de vraag. Toch zit de tijger, na jaren achteruitgang weer in de lift. Er leven nu zo’n 3900 exemplaren in het wild (ten opzichte van 3000 in 2010).
het Wereld Natuurfonds en de overheid van Kazachstan gaan op termijn 25 tot dertig Siberische tijgers uitzetten. Verder moeten oeverbossen worden hersteld en prooidieren, zoals het Bochara hert, worden geherintroduceerd.

Meer over:

wnf, tijgers, kazachstan
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.