NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Tip: bouw steenmarterhuis

  marter_01.jpg

  Als je in een omgeving woont die in principe geschikt is voor marters en je wil ze liever niet in je huis, bouw dan een marter-takkenhoop in de tuin. Steenmarters maken geen echt nest maar meer een schuilplaats in een kier of nis. Hij gebruikt alle materiaal dat hij tegenkomt. Wil je hem een handje helpen dan moet je ervoor zorgen dat de takkenhoop vrij is van tocht en wordt gevuld met natuurlijke materialen zoals blad, stro en dergelijke. Belangrijk is de plek: de steenmarter houdt niet van nattigheid dus zorg voor een droog verblijf.

  Ontwerp
  De takkenhoop wordt aangelegd met 9 stoeptegels als vloer, muurtjes van baksteen (2-3 bakstenen hoog) en 9 stoeptegels als plafond. Daarboven op komt een laag van minimaal 0,5-1m takken of snoeiafval (hoe meer hoe beter). Drie of minimaal twee in/uitgangen kunnen in de muurtjes worden uitgespaard. Het onderkomen moet op een rustige plek liggen, bijvoorbeeld tussen de begroeiing.

  Leefwijze
  De steenmarter is een nachtdier dat van zonsondergang tot zonsopgang actief is. In de zomermaanden is hij soms ook 's ochtends vroeg op pad. Per nacht kan hij wel 10-15 km afleggen, maar meestal legt een mannetje 5 km af en een vrouwtje 3 km. Bij koud of stormachtig weer blijf hij soms dagenlang in z’n hol. Regen deert hem niet. De steenmarter beweegt zich galopperend voort, kan goed klimmen en hij kan sprongen maken van anderhalve meter. Het is een goeie zwemmer maar echt dol op water is hij niet.

  Voedsel
  De steenmarter eet zowel plantaardig als dierlijk voedsel: muizen, ratten, egels, jonge konijnen, vogels, eieren, kevers, rupsen, kikkers en regenwormen. Tussen juli en december staan vruchten en bessen op het menu, zoals bramen, bessen van vogelkers en zwarte nachtschade, appels, peren en kersen.
  Steenmarters eten ook menselijk voedsel, zoals brood. Befaamd is hij voor z’n voorliefde voor eieren (van kip, eend, fazant) die hij versleept naar een rustig plekje. In de buurt van de schuilplaats van de steenmarter zijn soms kleine voedselvoorraden te vinden. Deze voorraden zijn vaak onbedekt.

  Bron: Zoogdiervereniging.
  Een idee van het ontwerp vind je in de brochure "steenmarters in en om het huis".
  Foto: Paul van Hoof
  Filmpje steenmarter: Sil Westra

  Geplaatst in: Tuintip