Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op NPO Radio 1
Elke vrijdag om 19.40 uur op NPO2

 • Tip: groenschutting voor biodiversiteit

  schutting.jpg

  De meeste Nederlandse schuttingen zijn niet echt heel erg mooi. We drukken ons voorzichtig uit... Meestal houden ze meer groen tegen dan gewenst. Maar er zijn natuurlijk gunstige uitzonderingen. Neem de Groenschutting.

  Bouwmarktschutting
  Voor een paar tientjes per strekkende meter heb je al bouwmarktschuttingen. Van waaibomenhout, geïmpregneerd, hardhout of kunststof. Meestal kan je eraan afzien dat ze bedoeld zijn om contact met de buurtuin zo klein mogelijk te maken. Daarmee houden ze ook uitwisseling van dieren tegen.

  Doorbraak
  Drie jonge mannen (Maarten, Nico en Max) met een zakeninstinct én gevoel voor natuur hebben twee jaar geleden een prijs gewonnen van het Ministerie van economische Zaken met hun plan voor de Groenschutting. Vorig jaar zijn de eerste exemplaren daadwerkelijk geplaatst en dit jaar hopen ze op de doorbraak.

  Klein grut
  Een schutting van (milieuvriendelijk verduurzaamd) Platohout en wilgentenen die vooral opvalt doordat er allerlei gaten in zitten waarin plantenbakken, vogelhuisjes, voederplanken en insectenhotels geplaatst kunnen worden. Bovendien -en dat is een tip die iedereen kan opvolgen) staat de schutting niet óp de grond maar een paar centimeter erboven, zodat allerlei dieren zoals padden, kikkers en ander 'klein grut' eronderdoor kan.

  De Groenschutting is niet alleen goed voor de stedelijke biodiversiteit, volgens de makers zijn er ook allerlei sociale voordelen, want zo'n tuinafscheiding stimuleert het praten óver en dóór de schutting.

  Geplaatst in: Tuintip