Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Tip: help egels aan water

  •  
02-08-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
299 keer bekeken
  •  
egeltje_drinkt.jpg

© Foto: Gerda Nelissen

In de zomer van 2013 bereiken de temperaturen in ons land recordhoogtes. Er zijn al tropische dagen geweest waarbij het kwik steeg tot ver boven de 30 graden Celsius. Niet alleen mensen en huisdieren hebben hier hinder van, ook wilde dieren zoals egels te lijden kunnen hebben onder de hitte. Hierbij gaat het vooral om het gebrek aan water. Daarnaast speelt ook de droogte van de bodem een rol. Bij langdurige droogte kruipen ook veel prooidieren (zoals wormen, insecten en slakken) diep weg en kan ook honger een rol gaan spelen.
Je kunt dorstige dieren in je tuin een handje helpen door schotels met water neer te zetten. Voor egels kun je een bakje met water op de grond neerzetten, liefst op een wat beschaduwde plek. Zorg er voor dat het drinkbakje niet te diep is, anders kunnen kleine dieren die erin vallen er niet meer uitkomen. Je kunt egels ook verwennen met een extraatje bijvoorbeeld  pindakaas vermengd met lauw water. Ook gedroogde insecten (te koop bij de dierenwinkel) zijn een prima voedselbron. Verder zijn ongepelde pinda’s goed voor ze. Egels hebben een enorm sterk gebit, dus de dop is geen probleem voor ze. Zet het eten op een koele plek. 
Heb je een vijver in de tuin, dan is het niet nodig om nog extra bakjes water neer te zetten. Dieren drinken net zo graag van het vijverwater. Ook hier geldt dat de vijver glooiende oevers moet hebben om dieren die in het water terecht zijn gekomen weer een kans te geven. Heb je steile oevers, plaats dan een uitloopplankje vanuit het water de oever op.
Tekst Rob Koelman, Zoogdiervereniging
Foto: Gerda Nelissen   
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.