NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Tip: maai geen egels dood.

  egel_op_transport.jpg

  Afgelopen week werden in het natuurhulpcentrum (B) twee jonge egeltjes binnengebracht. Helaas, moeder was tussen de grasmachine vermorzeld. De eigenaren hadden de avond daarvoor nog een moederegel met zes jongen zien lopen. Ze hebben na hun gruwelijke ontdekking twee kleintjes gezocht en gevonden, verstopt in het gras. De eigenaren gaan nog verder zoeken om ook de andere jongen te kunnen redden. Voor de moederegel kwam alle hulp te laat. Het natuurlijk afweermechanisme van een egel is zich oprollen zodat hun stekels de vijand kunnen verjagen. Maar de natuur is natuurlijk niet voorzien op gemotoriseerde maaimachines.

  Tip
  Egelbescherming Nederland waarschuwt iedereen die hoog gras gaat afmaaien. In deze periode beginnen de jonge egels rond te lopen en hun afweermechanisme (zich oprollen) is natuurlijk niet afdoende tegen een grasmachine.

  In deze periode kunnen er al egels rondscharrelen. Na de bevruchting duurt het ruim een maand voor de jongen (2 - 10) geboren worden. Na een week of drie gaan ze aan de wandel en weer drie weken later zijn ze zelfstandig. Moe gaat op zoek naar een nieuwe plek en de jonkies blijven bij elkaar en overwinteren in het nest waar ze geboren zijn.

  Op dit moment worden er bij de egelopvang nogal wat mannetjes binnengebracht die compleet uitgeput zijn. Ze zijn soms weken in de weer om een vrouwtje te verleiden en dat kost veel energie. Gisteren had mijn hond een egel gespot. Gebiologeerd staarde hij tussen zijn poten naar een grote stekelige bol. Ik heb de egel naar de egelopvang gebracht.  Als hij (het is een mannetje) is opgevet en gezond verklaard mag ik hem ophalen en weer vrijlaten op eigen grond.

  Een egelvriendelijke tuin.
  Met een aantal aanpassingen is iedere tuin egelvriendelijk te maken. Zelfs kleine tuinen. Zorg dat de egels dan van de ene naar de andere tuin kunnen en naar omliggende groenstroken. Heb je een schutting in je tuin, maak dan openingen in de waar ze door kunnen kruipen. En zorg voor hond-vrije plakken waar egels vrij kunnen scharrelen. Buurmans katten uit je tuin houden is helaas onbegonnen werk.

  • Een stapel hout of een bos takken waar de egels een nest onder kunnen maken (een egelhuisje maken of kopen kan ook).?
  • Een composthoop, egels vinden hier slakken en kunnen het als slaapplaats gebruiken.
  • ?Een heg in plaats van een schutting of hek. Egels kunnen hier doorheen van de ene naar de andere tuin en het geeft ze beschutting (ze mijden als het even kan open velden).?
  • Bloemen en planten, zowel hoger als laag bij de grond. ?Egels vinden het fijn door een dicht begroeide bodem te lopen?.
  • Een rommelhoekje. Met wilde planten en struiken waar egels tussen kunnen kruipen

  Wil je meer weten over egels in je tuin, download dan de Brochure egels van de Zoogdiervereniging.


  Geplaatst in: Tuintip