NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Tip: maak een vleermuizenkast

  gewone-dwergvleermuizen-in-_01.jpg

  Het seizoen van de vliegende zoogdieren is open vanaf april, maar je kunt tot half mei een verblijfplaats voor ze bouwen.

  Stads- en dorpstuinen zijn ook voor verschillende soorten vleermuizen van belang. Met name gewone dwergvleermuizen komen veel tussen de bebouwing voor. Maar onze huizen en kantoren worden steeds dichter, spleten en spouwen worden schaars en dus kunnen de vleermuizen wel een beetje hulp gebruiken.

  Vleermuis-kasten zijn te koop, maar ook heel eenvoudig zelf te maken. Een mooie voorjaarsklus!

  Voor de kast zijn ruwhouten onbewerkte planken nodig, want binnenin hun kunstslaapplaats willen de vleermuizen hangen. Ze hebben dus houvast nodig en dat biedt glad materiaal niet. Mocht je toch per se (of omdat u nog een voorraadje had liggen) niet-ruw materiaal gebruiken, dan moet er extra werk verricht worden. Dan kun je aan de binnenkant horizontaal groeven in het hout zagen of frezen.

  Neem beslist geen geïmpregneerd hout, want dat zou de dieren kunnen schaden. Als je de kast wilt verduurzamen dan kun je wel de buitenkant met milieuvriendelijke beits bewerken, maar nooit de binnenkant!

  Hang de kast liefst tegen een muur (dat is beter dan tegen een boom, omdat de vleermuizen van de warmte houden die een gebouw 's nachts afgeeft) op het zuiden of zuid-westen.

  In het kader van het Vleermuizenjaar 2011 komt er binnenkort een folder met een uitgebreide beschrijving. Tot die er is kun je bijgevoegde werkttekening gebruiken.

  Voor meer informatie: www.jaarvandevleermuizen.nl

  Foto: Erik Korsten/Zoogdiervereniging (gewone dwergvleermuizen in platte kast)

  Geplaatst in: Tuintip