NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Tip: Verwen de vleermuis

  Vleermuisjaarlogo.jpg

  Neem een vleermuis in je tuin en je bent in een nacht honderden insecten armer. Daar kan geen spuitbus tegen op. Dat ze in je haren vliegen is onzin. Ze zijn wel wijzer. Met hun feilloze sonar weten ze de kleinste obstakels te vermijden.

  In ons land komen 17 vleermuissoorten voor. Omdat het slecht gaat met de meeste vleermuissoorten is 2011 uitgeroepen tot het Europese jaar van de Vleermuizen. Verwen ze daarom extra.

  Hoe lok je vleermuizen?

  • De voorkeur van vleermuizen lijkt erg op die van vogels, vlinders en amfibieën.
  • Ze houden van insecten dus van een tuin waar het hele jaar planten bloeien.
  • Het zijn nachtdieren. Zorg voor planten die ’s nachts bloeien. Die lokken insecten die van nachtleven houden.
  • Plant bomen en struiken waar ze kunnen schuilen.
  • Vijvers zijn hotspots waar ze insecten vinden en al vliegend een slokje nemen.
  • Ruim niet alle dode hout op.


  Hoe verjaag je vleermuizen?
  Met te veel tuinverlichting. Vleermuizen kunnen in de schemer heel goed zien maar worden verblind door tuinlampen. De insecten raken gedesoriënteerd en vallen op de grond waardoor ze onbereikbaar zijn voor de sonar die de vleermuis uitzendt. In het donker ziet hij niets en vangen z’n oren de sonargeluiden uit die hij uitzendt.
  Wil je bv. voor de veiligheid toch een lamp in de tuin de volgende tips:
  •    lampen mogen niet hoger zijn dan 1.50 m. en niet omhoog schijnen.
  •    oranje-geel licht is minder verstorend is dan wit, blauw of groen licht.
  •    lampen met bewegingsmelders moeten goed zijn afgesteld.

  "De relatie tussen vleermuizen en verlichting is een betrekkelijk ingewikkeld onderwerp." Dat schrijft A-J Haarsma op vleermuis.net "Er zijn ook enkele soorten die regelmatig rond felle verlichting op insecten jagen. Indien voedselopbrengsten op laag zijn, kunnen vleermuizen bereid zijn een risico te nemen en jagen rondom lantarenpalen. Zo zal een dwergvleermuis vliegend van haar verblijf een verlichte route vermijden, terwijl ze hier later jagend wordt waargenomen. Omdat het uiteindelijk effect van straatverlichting op vleermuizen negatief is (ook voor dwergvleermuizen) is het belangrijk, indien mogelijk, verlichting te beperken."
   
  Bouw een vleermuiskast
  Overdag slapen vleermuizen graag op een rustige warme plek, bv. in bomen, op zolders, achter rolluiken, onder dakpannen of in spouwmuren. Als je ze een gastvrij onthaal wil bieden bouw dan zelf een vleermuiskast.

  De Zoogdiervereniging heeft een prachtig klein boekje gemaakt met praktische tips en wetenswaardigheden over die unieke vliegende zoogdieren. Dat verschijnt ca. juni 2011. Hierin ook een lijst met planten, struiken en bomen waar ze dol op zijn.
  Wil je nog meer van de vleermuis weten dan is er een aparte  Vleermuiswerkgroep (VLEN). En kijk vooral op het Jaar van de Vleermuizen

  Geplaatst in: Tuintip