NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Tip: vleermuis bestrijdt insecten

  Vleermuis_van_saskiagilbert.jpg

  Op mooie zomeravonden vliegen er veelvuldig vleermuizen boven de tuin op zoek naar voedsel. Vleermuizen zijn insecteneters en eten als wij slapen. Een vleermuis kan wel 3000 muggen, motjes en kevers uit de lucht plukken. Een groep vleermuizen is in de zomer goed voor tientallen kilo’s insecten. Sommige soorten vleermuizen zijn kieskeurig en geven de voorkeur aan nachtvlinders of kevers.

  Mengeling van bloeiende planten
  Wil je een vleermuisvriendelijke tuin dan moet je zorgen voor een mengeling van bloeiende planten, groenten, bomen en struiken. Hierdoor wordt een grote verscheidenheid aan insecten uitgenodigd. Hoe groter de variatie aan planten des te meer soorten insecten en aantallen vleermuizen komen er voor. Een vijver met moerasje in de tuin is extra aantrekkelijk voor vleermuizen. Ze nemen laag over het water scherend een slokje en vinden er ook veel insecten die door het water aangelokt worden.
   
  Oeverplanten
  De ideale vleermuisvijver is langwerpig. Zorg ook dat niet alle oevers helemaal vol staan met planten. Vleermuizen drinken al vliegend en hebben dan wel wat ruimte nodig. Oeverplanten zijn wel heel belangrijk. Ze zorgen voor een geleidelijke overgang en vormen een ideaal leefgebied voor insecten.
  De Zoogdiervereniging geeft meer tips voor een vleermuisvriendelijke tuin.  Geplaatst in: Tuintip