Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Tip: zelf compost maken - deel II

  •  
11-04-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1325 keer bekeken
  •  
regenworm_in_compost_2.png
Als de composthoop of het kant-en-klare vat op z’n plek staat kan hij gevuld worden. De wormen staan de popelen om aan de slag te gaan.
Maak het ze naar de zin en gooi niet alles op de composthoop wat je wel in de GFT-bak zou doen. De omstandigheden in de achtertuin zijn anders dan in een professioneel systeem en de temperatuur die in de composthoop ontstaat is lager.
Wel op de composthoop : Keukenresten zoals schillen van aardappels, citrusvructen, groenteafval, fruitresten, groenafval, filterzakjes, keukenpapier, notendoppen, koffiedik?Uit de tuin snoeiafval in niet te grote stukken,  gras, plantenresten,  dennennaalden, houtkrullen, bladeren, onkruid.?
Niet op de composthoop : gekookt voedsel, botten, vlees, kattenbakvulling, dierlijk afval, melkproducten, bewerkt hout, wegwerpluiers,  sigarettenpeuken, bespoten aardappelschillen.? Heb je de composthoop op een moestuin, gooi er dan sowieso geen aardappel(schillen) of tomatenresten op, vanwege de aardappelziekte of phytophtra schimmelsporen die erop kunnen zitten.
Wortelonkruiden van hardnekkige woekeraars gooi ik in de GFT bak, dus niet op de eigen composthoop. Want zevenblad, paardenbloem en brandnetel op de composthoop zorgen voor ellende. Jaren later vind je ze nog in grote hoeveelheden terug in de tuin.
Gevarieerd en luchtig
?Zorg voor voldoende lucht in de hoop door regelmatig de inhoud ondersteboven te keren, bijvoorbeeld met een spitvork. Dat versnelt het proces en de kwaliteit. Zorg ook voor voldoende variatie. Gooi er bijvoorbeeld niet ineens het maaisel van een groot gazon bovenop. Dat wordt een dikpakket waar geen worm aan begint.
Compostversnellers?
Er zijn compostversnellers te koop, maar als je aan stalmest kunt komen en een beetje kalk door de compost mengt dan kun je de compostversneller in het verkoopvak van de tuinsuper laten staan. Zelf wandel ik regelmatig met een grote plastic zak over de hei waar koeien de natuur onderhouden. Deze koeienpoep zorgt voor supercompost.

Tekst: Carla van Lingen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.