NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

Luister of kijk live NPO Radio1
 • Toename insecten bij patrijzenproject Partridge

  patrijs
  Mannetjes patrijs. Fotograaf: Rollin Verlinde

  In de proefgebieden van het project PARTRIDGE vond het afgelopen jaar een explosie aan insecten plaats. In het gebied zijn keverbanken en bloemenpercelen geplaatst en daar komen enorm veel insecten op af blijkt uit recente onderzoeken. In maart ging verslaggever Jesper Buursink met Jochem Sloothaak en Henk Driest nog patrijzen tellen in de polder de oude hoorn bij Almkerk en toen kwamen ze er al heel wat tegen. 

  Resultaten 

  Na twee jaar laten de cijfers al een toename zien van patrijzen, wintervogels en hazen. Het aantal fazanten is verdubbeld en het boegbeeld van het project, de bedreigde patrijs, is met 25 procent toegenomen. Niet alleen de hoeveelheid insecten maar ook de diversiteit is opvallend. Het aanplanten van hagen en het aanleggen van keverbanken, akkerranden en percelen met bloemen en kruiden lijkt dus goed te werken. 

  Project Partridge 

  In Nederland is 95 procent van de patrijzen verdwenen door schaalvergroting en intensivering van de landbouw. Insecten zijn in de afgelopen jaar met 75 procent teruggelopen maar met de juiste maatregelen kunnen insecten zich snel herstellen. Met het project willen meerdere partijen waaronder Vogelbescherming Nederland en Brabants Landschap samen met landbouwers en agrarische collectieven laten zien dat een hoge biodiversiteit en moderne landbouw samen kunnen gaan.

   

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media

Meer in Fragment Radio