Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Top of flopzomer voor vlinders?

  •  
20-07-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Keizersmantel

© Keizersmantel in bosgebied Winterswijk. Fotograaf: HermanVreeman

Terwijl de langdurige droogte en warmte van de laatste tijd voor amfibieën, vissen, maar ook bijvoorbeeld dassen een slechte zaak is, zijn er ook soorten die ervan profiteren. Zoals veel dagvlinders. Momenteel zijn ze massaal te zien. Ook de Vroege Vogels fenolijn staat opvallend vol meldingen van dagvlinders. Niet alleen algemene soorten als de dagpauwoog en de atalanta. Juist zeer zeldzame soorten als de keizersmantel worden nu op opvallend veel plekken en soms in grote aantallen gezien.
Keerzijde is dat door de extreme verdroging van dit moment veel vlinderplanten in de herfststand staan. Sommige vlindersoorten, die op de hei voorkomen, wijken daardoor uit naar tuinen om aan hun broodnodige nectar te komen. En de droogte houdt vermoedelijk nog een tijdje aan. De grote vraag is daarom ook of dit zomerse weer goed is of slecht voor de Nederlandse dagvlinders. Kars Veling van de Vlinderstichting is zondag bij ons te gast.
Een nachtvlinder, die tot nu toe een extreem goed jaar heeft is het karmozijnrood weeskind. Een vrij zeldzame vlinder, die al sinds enkele jaren gestaag toeneemt. Volgens de Vlinderstichting zijn er dit jaar al meldingen op tweemaal zoveel plekken dan voorgaande jaren. De vlinders vliegen van half juli tot in september. Dit jaar vliegen alle vlinders eerder dan normaal door de lang aanhoudende warmte, dus zal de piek van de vliegtijd waarschijnlijk in de tweede helft van juli vallen, aldus de Vlinderstichting.
Vanaf 27 juli kan iedereen tien dagen lang de vlinders in de tuin gaan tellen, tijdens de tuinvlindertelling. Het is de tiende keer, vandaar dat het een 'tuinvlinderteltiendaagse' is. Meer informatie is hier te vinden .
Bron: Vlinderstichting
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.