Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Topdrukte op de ringbaan

  •  
20-09-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
152 keer bekeken
  •  
Lars Buckx

© Rob Buiter

De najaarstrek is in volle gang. Dat betekent topdrukte op de verschillende vogelringstations in het land. Op het 'VRS Van Lennep' in de Kennemerduinen bij Bloemendaal is Lars Buckx één van de vaste vrijwilligers. 'Het is altijd hopen op iets bijzonders in het net', aldus Lars (die op deze foto een 'doodgewone' goudhaan uit het mistnet haalt).

Krijsende big

Op de ringbaan vangen Buckx en zijn collega's vogels met behulp van geluid. Ze proberen langstrekkende vogels naar beneden te lokken met behulp van speakers waar ze de verschillende geluiden op afspelen. 's Nachts draaien ze ook wel geluiden van waterrallen, die wel een beetje op krijsende biggen lijken. 'Maar om 's nachts vogels te vangen moet echt alles meezitten. Vogels trekken 's nachts om bijvoorbeeld roofvogels te ontlopen. Nachttrekkers zijn ook bijzonder alert. Als het een te heldere nacht is loop je altijd het risico dat ze het net zien staan; dan laten ze zich niet vangen.' 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.