Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Trektelpost Amsterdam Centraal

  •  
01-11-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
56 keer bekeken
  •  
Jan Willem den Besten

© Jan Willem den Besten. foto: Rob Buiter

In het najaar worden overal in het land trekvogels geteld, zelfs boven het hartje van Amsterdam! Op het dak van zijn appartement op 'De Wallen' telt Jan Willem den Besten sinds 2012 de vogeltrek. "Het blijkt dat vogels zich tijdens de trek vrijwel niets aantrekken van een stad. Waar veel soorten een hekel hebben aan vliegen boven grote wateren, trekken ze boven de stad gewoon door of er niets aan de hand is."

Duizenden aalscholvers

Eén van de verrassende trekvogels die we boven het huis van Den Besten zien is de aalscholver. In lange slierten van honderden vogels tegelijk trekken ze van Scandinavië naar het zuiden. Deze ochtend telde Den Besten er uiteindelijk meer dan drieduizend, zo is te lezen op de site trektellen.nl !

Spektakel

Het gaat Den Besten niet per se om de bijzondere soorten die hij boven zijn huis ziet. "Ook van een grote groep graspiepers boven de stad kan ik enthousiast worden. Zeker als je weet wat voor afstand die vogels er waarschijnlijk al op hebben zitten. En een paar maanden terug zag ik hier een groep van een paar honderd tureluurs boven De Wallen. Dat zie je zelfs op de Wadden maar zelden!" 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.