Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Trekvogels vangen

  •  
04-12-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
63 keer bekeken
  •  
veldleeuwerik

© Veldleeuwerik, foto: o.w.zijlstra

Natuurgebied de Kaaistoep bij Tilburg is met recht een van de best onderzochte natuurgebieden van Nederland. Al meer dan twintig jaar proberen vrijwilligers van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV) elke vierkante meter natuur bloot te leggen.

Soortenrijk

Zo’n 8000 soorten werden sindsdien in De Kaaistoep geteld: van plantengallen tot neuswespen, van de Siberische grondeekhoorn tot boomkikkers. Ook zijn allerlei nieuwe soorten voor Nederland ontdekt en zelfs enkele nieuwe soorten voor de wetenschap. Beheerder Jaap van Kemenade is al jaren betrokken bij het onderzoek. Als Vroege Vogels langskomt, zijn verschillende vrijwilligers bezig met het lokken en vangen van vogels die op trek over de Kaaistoep heen vliegen.
September en oktober zijn de trekmaanden. Dan vliegen vele miljoenen vogels vanuit het noorden over Nederland naar Zuid-Europa en Afrika om daar te overwinteren. Het vangen gebeurt onder meer met behulp van klapnetten en mistnetten en door middel van lokken met vogelgeluid.

Uit de hand gelopen inventarisatie

Hoe is het onderzoek hier ooit begonnen? De KNNV afdeling Tilburg kreeg in 1994 van de Tilburgsche Waterleiding Maatschappij (TWM) het verzoek om de Kaaistoep in Tilburg, een voormalig landbouwgebied van zo'n 70 hectare, te inventariseren. Aan de hand van die inventarisaties konden ze zo de ontwikkeling van dit nieuwe natuurgebied in de gaten houden. TWM heeft ooit de Kaaistoep aangekocht omdat het hier water wint.

Meer over:

trekvogel
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.