NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Tropische Oosterschelde

  Onderwaterwereld Oosterschelde
  Bron: Robert Hughan

  Het onderwaterleven in de Oosterschelde is van een tropische uitbundigheid. Geen wonder dat het zo’n populaire duikstek is. De Oosterschelde is een gebied van eb en vloed, en dat zorgt voor de aanvoer van veel voedsel. Voeg daarbij de stortstenen en de basaltblokken van de Deltawerken, en je hebt een prima basis voor een rijk onderwaterleven.

  De harlekijnslak is een van de spectaculairste bewoners van de Oosterschelde. Het is een zeenaaktslak. De vaak uitbundige kleuren van zeenaaktslakken dienen als verdediging of als camouflage. In ons land komen zo’n 60 soorten zeenaaktslakken voor. Ook al zo prachtig is de zeedahlia, een zeeanemoon. Geen bloem maar een dier, een poliep met tentakels vol netelcellen waarmee het dier z’n voedsel vangt.

  De Japanse oester, uitgezet door oesterkwekers om de zieke Zeeuwse oesters te vervangen, is een exoot die complete riffen vormt. De heremietkreeft vindt er beschutting en de zorgzame snotolf zet er z’n eitjes af.

  Spektakel

  De Oosterschelde is een populaire duikstek, en het drukst is het op het moment dat de sepia’s paren. Sepia’s of zeekatten zijn inktvissen van ongeveer 50 cm groot. In het voorjaar trekken de sepia’s terug naar hun geboortegrond in de Zeeuwse Delta om zich voort te planten. De sepia’s hebben het dan zo druk met flirten, paren en eieren afzetten, dat ze makkelijk benaderbaar zijn. En dat is wat ieder jaar honderden duikers komen doen in de Oosterschelde.

  Geplaatst in: Fragment TV

Media