Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Tuinreservaten: de illegale tuin

  •  
08-03-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Het begon met een paar bollen in de grond, maar intussen groeit er van alles in de illegale tuin van Lieke Weener. Saai gemeentegroen werd door haar omgetoverd tot een kleurrijke wilde tuin, die met gemak een tuinreservaat genoemd kan worden.
Lieke: jammer genoeg is de gemeentebeplanting erg saai (en lastig!) en vandaar dus mijn initiatief. Ik tuinier nu ongeveer 10 jaar en de andere bewoners vinden het gelukkig geweldig. Qua beplanting kan ik melden dat er nu veel sneeuwklokjes, crocussen en wat Helleborus e.d. bloeien. De narcissen komen boven de grond en in mijn kruidentuin hebben de peterselie en de selderie de vorst overleefd. Er is dus op dit moment nog niet veel te zien, vanwege de tijd van het jaar.
 
Omdat ik 10 jaar geleden nog niet wist of ik 'verjaagd' zou worden, heb ik in de eerste instantie de tuin beplant met 'krijgertjes': zaden, stekken en planten die ik kreeg van familie, kennissen en mensen uit de buurt. Dan kost het je tenminste geen geld als je eruit gegooid wordt. Ik ben al jaren vrijwilliger in de Costerustuin in Hilversum en dus heb ik m.n. veel botanische planten in mijn Gemeentegroen. Tegenwoordig koop ik ook wel planten (ik word nu immers gedoogd door de plantsoenendienst), maar het blíjft een sport om alles met gesloten beurs te doen. Op dit moment krijg ik uitgebloeide bollen van de buren om in de volle grond te zetten. Dan doen ze het nog een aantal jaren heel goed!
 
Je begrijpt: mijn tuin is een allegaartje, maar toch denk ik dat ik een goede kans maak om Tuinreservaat te zijn. Ik heb inmiddels een flink aantal vlinder- en bijenplanten geplant en er zijn een aantal drinkbakken voor egels, padden, kikkers en een enkele salamander. Veel oude bomen zijn besdragend (hulst, hazelnoot).
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.