Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

TV: hazelworm en goudplevieren

  •  
13-10-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
61 keer bekeken
  •  
Goudplevier

© Goudplevier. Fotograaf: belton

Deze week zoekt Menno in Vroege Vogels TV naar een hagedis zonder poten en onderzoekt Milouska het wormendieet van de goudplevier. In Oegstgeest wandelt Wolkers-biograaf Onno Blom langs de plekken en bomen waarop Jan Wolkers veel boeken en schilderijen heeft gebaseerd.
Hij lijkt op een slang, maar het is een hagedis: de hazelworm. Dit reptiel doet het goed op de Limburgse Meinweg. Dankzij de vele regen is 2017 een goed hazelwormenjaar.
Wilsterflappen is het woord voor een traditionele manier om de goudplevier te vangen. Het gebeurt nog net als vroeger: met een net. Alleen werden de vogels toen opgegeten en tegenwoordig geringd en gezenderd voor onderzoek.
Exact tien jaar na zijn overlijden verschijnt deze week de langverwachte biografie van Jan Wolkers. Wolkers-biograaf Onno Blom laat de natuur van Oegstgeest en Leiden zien die een inspiratiebron is geweest voor de grote schrijver.
Vroege Vogels TV, dinsdag 17 oktober om 19.20 uur op NPO2
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.